Taal voor in de bouw
“Pas op je vingers!”, “Aan de kant!”, “Kun je me even helpen?”…
Voor werknemers die de Nederlandse taal niet beheersen en geen kennis hebben van de benamingen van gereedschappen, materialen en vakterminologie en in deze taal is het vaak lastig te communiceren. Daardoor kunnen er op de werkvloer misverstanden ontstaan die tot gevaarlijke situaties kunnen leiden. Tevens kan dit communicatieproblemen veroorzaken en zelfs veiligheidsrisico’s met zich mee brengen. Daarom worden anderstalige werknemers tegenwoordig steeds meer aangespoord om de Nederlandse taal te leren zodat ze in de Nederlandse maatschappij kunnen integreren en daaraan participeren.
Taalschool Tazip heeft een eigen cursus ontwikkeld “Taal voor de bouw met VCA (Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers) Certificaat,” waar de cursist kennis maakt met de taal en veiligheid in de bouw.
De nadruk ligt onder andere op de termen met betrekking tot gebruik van gereedschappen die noodzakelijk zijn voor het uitvoeren van de dagelijkse werkzaamheden.
Na de cursus is de cursist in staat om op A2 niveau te communiceren.
- – Cursist begrijpt wat er van hem wordt verwacht
- – Cursist kent de benamingen van de gereedschappen en weet waarvoor ze worden gebruikt
- – Cursist is bekend met de veiligheidsborden en herkent ze
- – Cursist weet wat er gedaan moet worden bij gevaarlijke situaties
- – Cursist weet hoe er veilig en vakkundig gewerkt moet worden
VCA – Veiligheid, gezondheid en milieu (VGM) Checklist Aannemers
De VCA helpt werknemers in risicovolle werkomgevingen (bijvoorbeeld bouw, petrochemische en offshore-industrie, elektrotechniek en procesbesturing) om veiliger en gezonder hun werk te doen.
Steeds meer opdrachtgevers laten hun werkzaamheden uitvoeren alleen door professionals die over een VCA certificaat beschikken.
Na het volgen van een VCA cursus bij Taalschool Tazip, het succesvol afronden van een VCA-examen (extern) en het verkrijgen van een VCA certificaat kan cursist aantonen dat hij als professional over gedegen kennis beschikt en bewust is van de risico’s in zijn werk op gebieden van veiligheid, gezondheid en milieu op de bouw- en/of werkplaats, en is in staat om zich te houden aan de wettelijke verplichtingen voor aannemers in gespecificeerde branches.
Voor onderstaand branches is de VCA verplicht:
- – Bouwkunde
- – Elektrotechniek
- – Werktuigbouw
Tijdens de cursus VCA krijgt cursist de basiskennis over de veiligheid, gezondheid en milieu op de werkvloer. Daarnaast wordt er geleerd hoe een checklist voor de risicovolle werkomgevingen gemaakt moet worden.
Kosten:
- De lessen worden 3 keer per week gegeven; een les duurt 2,5 uur en de cursus duurt ca. 40 weken.
- Kosten: € 12,50 per uur.
- Aantal uren zelfstudie: 6-9 uur per week
- De VCA cursus kan ook los gevolgd worden
Na deze cursus wordt de examen VCA afgelegd, bij het behalen van de examen, ontvangt de cursist een certificaat VCA en een pasje, het pasje is 10 jaar geldig.